Viikon video

Järvien säännöstelyssä tulee huomioida ilmastonmuutoksen vaikutukset. Haastateltavana Tanja Dubrovin, SYKE.

Klimaatti uutiskirje ilmastonmuutoksesta

Ilmastokatsaus

Ilmastonkestävän kaupungin suunnitteluopas

HINKU Kohti hiilineutraalia kuntaa

Ilmastopaneeli

 

Ilmastovisa

Oppimistehtäviä ilmaston­­muutoksesta

Monipuolisia tehtäviä ilmastonmuutoksesta toisen asteen opetuskäyttöön.

Avaa

 
Veden määrä

Ilmaston­muutos sekoittaa vesi­palettia

Tulvien ajankohta ja suuruus muuttuvat.

 

 

Avaa

Ajankohtaista

Lapissa vähän ympäristömyrkkyjä, riskeinä ilmastonmuutos ja uudet kemikaalit

Suomen Lapin ilmasta, vedestä ja eliöistä löytyy vain pieniä määriä ympäristömyrkkyjä. Selvityksen mukaan seurantaa tarvitaan, sillä uudet kemikaalit ja ilmastonmuutos lisäävät riskiä, että kemikaalikuormitus kasvaa tai jo kierrosta poistuneita aineita vapautuu jäätiköiden sulaessa. Selvitykseen on koottu toimenpide-ehdotuksia riskien hallintaan.

Lue lisää

Materiaalitehokkuuden sopimustoiminta käynnistyy

Motivan käynnistämä materiaalitehokkuuden sopimustoiminta tukee ilmastopolitiikan tavoitteita ja Suomen matkaa kiertotalousyhteiskunnaksi. Ohjaavan lainsäädännön sijaan tavoitellaan vapaaehtoista sopimista, jossa elinkeinoelämä, julkinen sektori ja muut toimijat panostavat yhdessä materiaalien ja raaka-aineiden fiksuun käyttöön.

Lue lisää

Lehmien jalostus voisi auttaa vähentämään metaanipäästöjä

Ruminomics-hankkeessa tutkittiin tuhatta lehmää Euroopan eri maista ja niiden perimästä löydettiin alueita, jotka ovat yhteydessä lehmän tuottamaan metaanin määrään. Geenitieto voi tulevaisuudessa auttaa ilmastoystävällisen lehmän jalostuksessa, sillä kolmasosa ihmiskunnan metaanipäästöistä on peräisin nautakarjatuotannosta.

Lue lisää

Metsien muutokset vaikuttavat vain vähän maanpinnan heijastavuuteen Suomessa

Vuosina 1982-2011 Suomen metsien biomassa kasvoi, mutta metsäala pysyi suunnilleen samana. Vuositasolla metsien muutokset eivät olleet sidoksissa maanpinnan heijastavuuden eli albedon muutoksiin, sillä lumen vaikutus albedoon on niin paljon suurempi. Albedo liittyy maapallon energiataseeseen ja vaikuttaa tätä kautta myös ilmastomuutokseen.

Lue lisää

Maailman ylikulutuspäivä oli tänä vuonna 8. elokuuta

Maapallon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat kulutettiin loppuun 8. elokuuta. Suurin syy ylikulutuspäivän jatkuvaan aikaistumiseen on kasvava hiilijalanjälki, joka sisältää mm. energiantuotannon ja liikenteen kasvihuonekaasupäästöt. Omaa hiilijalanjälkeään voi pienentää vaikkapa ruokavalinnoilla tai suosimalla uusiutuvaa energiaa.

Lue lisää

Lisää uutisia Ajankohtaista-arkistossa! Avaa Ajankohtaista