Viikon video

Arktisen merijään heijastavuus on pienentynyt kolmen vuosikymmenen aikana. Haastateltavana Aku Riihelä, Ilmatieteen laitos.

Klimaatti uutiskirje ilmastonmuutoksesta

Ilmastokatsaus

Ilmastonkestävän kaupungin suunnitteluopas

HINKU Kohti hiilineutraalia kuntaa

Ilmastopaneeli

 

Suomen ilmastopolitiikka kuvina

Ennustettu ilmaston­muutos Suomessa

Suomen ilmasto muuttuu enemmän talvella kuin kesällä.

Avaa

 
Vanhukset

Mitoitus­sateiden muotokirjasto

 

 

Tutkamittauksiin perustuvat mitoitus­sateet Suomessa.

 

 

Avaa

Ajankohtaista

Vähähiilisyyden kriteereitä pilotoidaan julkisissa rakennushankkeissa

Ympäristöministeriö on julkaissut kattavan ohjeistuksen ja kriteerit vähähiiliseen rakentamiseen. Uudet työvälineet otetaan ensin pilottikäyttöön julkisissa rakennushankkeissa. Rakentaminen ja rakennukset tuottavat noin kolmanneksen Suomen kasvihuonekaasupäästöistä.

Lue lisää

Pohjoinen maisema mullistuu ilmaston lämmetessä

Routiminen, palsasuot ja lumen painanteet katoavat lähes kokonaan pohjoisten alueiden maisemasta ilmaston lämmetessä. Tämä heijastuu myös kasvillisuuteen ja alueen luonnon monimuotoisuuteen, sillä monia harvinaisia kasveja esiintyy lähes yksinomaan routivassa pintamaassa tai lumen viipymäalueilla.

Lue lisää

Hallitus on hyväksynyt keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelman

Hallitus hyväksyi 14.9.2017 keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelman vuoteen 2030. Suunnitelman nimi on ”Kohti ilmastoviisasta arkea”, ja se linjaa tarvittavat keinot kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen päästökauppaan kuulumattomilla sektoreilla eli liikenteessä, maataloudessa, lämmityksessä ja jätehuollossa. Suunnitelma annetaan selontekona eduskunnalle, joka aloittaa asian käsittelyn syksyllä.

Lue lisää

Mustan hiilen päästöt tulisi huomioida erityisesti arktisilla alueilla

Noki eli musta hiili on metaanin ohella tärkein ilmastoon vaikuttava lyhytikäinen yhdiste. Mustaa hiiltä syntyy epätäydellisen palamisen tuloksena. Musta hiili kiihdyttää ilmastonmuutosta imemällä auringonvaloa itseensä, jolloin se muun muassa lämmittää ilmakehää ja nopeuttaa lumen ja jään sulamista erityisesti arktisilla alueilla. Mustan hiilen päästövähennykset ovat yksi keino hillitä ilmastonmuutosta – mutta vain lyhyellä tähtäimellä.

Lue lisää

Pellonkäytön optimoinnilla maatalouden päästöt pienemmiksi

Luonnonvarakeskuksen koordinoima OPAL-Life-hanke tutkii, miten peltojen käytön optimoinnilla voidaan vähentää maatalouden kasvihuonekaasupäästöjä ja pienentää saatujen ja potentiaalisten satojen välisiä kuiluja. Tutkimus- ja kehitystyötä tuetaan joukkoistamisella eli kuka vain voi antaa ideoita kehittää maataloutta kestävämpään suuntaan. Joukkoistamisalusta on auki 20.9. saakka.

Lue lisää

Lisää uutisia Ajankohtaista-arkistossa! Avaa Ajankohtaista