Viikon video

Kansalaiset toimivat energiansäästön innovaattoreina. Haastateltavana Sampsa Hyysalo, Aalto-yliopisto.

Kysyilmastosta.fi-palvelu

Ilmastonmuutos haltuun -kampanja

Ilmastokatsaus

Ilmastonkestävän kaupungin suunnitteluopas

Hinku-verkosto

Ilmastopaneeli

 

Suomen ilmastopolitiikka kuvina

Ennustettu ilmaston­muutos Suomessa

Suomen ilmasto muuttuu enemmän talvella kuin kesällä.

Avaa

 
Heinäpaaleja

Suomen maatalous voi sopeutua

 

 

Maataloudessa on monia keinoja sopeutua ilmaston­muutokseen.

 

 

Avaa

 

! IPCC-raporttien tulosten pohjalta tehdyt infografiikat. Tutustu 

 

Ajankohtaista

Työryhmä selvitti energiatehokkuustoimia 2021–2030

Energiatehokkuustyöryhmä Ryhmä selvitti mahdollisuuksia tehostaa energiatehokkuustoimia vuosina 2021–2030 EU:n vaatimusten täyttämiseksi. Avainroolissa ovat edelleen sopimukset toimialojen kanssa. Tunnistetut energiatehokkuustoimet ja niiden vaikutusarviot on koottu toimenpidekorteiksi. Toimet muodostavat Suomen tulevien vuosien energiatehokkuustyön perustan.

Lue lisää

Maaseutuohjelman tehokkain ilmastotoimi on ravinteiden käytön vähentäminen

Maaseutuohjelman ympäristötoimenpiteet on arvioitu. Arvioinnin mukaan ohjelman ilmastotoimista tehokkain on ollut ravinteiden käytön vähentäminen. Vuosien 2014–2020 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan sisältyy maatalouden kasvihuonekaasupäästöjä rajoittavia sekä peltomaan hiilen sitomista lisääviä toimia. Maatalouden merkittävin päästölähde on viljellyt turvemaat.

Lue lisää

Uusiutuvat polttoaineet vähentävät liikenteen pienhiukkasten ja mustan hiilen päästöjä

Tutkimuksessa havaittiin, että sekä polttoaine että ajotilanne vaikuttavat selvästi päästöihin. Tutkimus osoitti, että hiukkasmaiset päästöt koostuivat lähinnä mustasta hiilestä sekä lisäksi orgaanisista yhdisteistä ja sulfaatista. Uusiutuvan polttoaineen mustan hiilen päästöt olivat 20–40 % pienemmät kuin muiden polttoaineiden. Fossiilisten polttoaineiden käyttö liikenteessä on merkittävä ilmansaasteiden lähde kaupunkialueilla.

Lue lisää

Ilmastopaneeli: Suomen hiilineutraaliustavoite vuodelle 2035 on mahdollinen, mutta toimia on nopeutettava

Suomen ilmastopaneelin tuoreen politiikkasuosituksen mukaan Suomen on mahdollista saavuttaa hiilineutraalius vuonna 2035, mutta ilmastotoimia tulee tiukentaa ja nopeuttaa. Ilmastopaneeli on laskenut hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiselle päästövähennyspolun. Sen merkittävimmät päästövähennykset tapahtuvat energiasektorilla.

Lue lisää

IPCC:n raportti: Ilmastonmuutokseen sopeutumisella on jo kiire

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli (IPCC) on julkaissut erikoisraportin valtameristä, lumesta ja jäästä. Raportti osoittaa, että ilmastossa tapahtuvat muutokset haastavat meidän elintapamme, ruoantuotannon, luonnonvarojen kestävän käytön ja ympäristön sellaisina kuin olemme oppineet ne tuntemaan. Toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja muutokseen sopeutumiseksi on siksi tehtävä kiireesti ja samanaikaisesti.

Lue lisää

Lisää uutisia Ajankohtaista-arkistossa! Avaa Ajankohtaista