Viikon video

Ilmastonmuutos parantaa puutarhakasvien talvehtimista. Haastateltavana Mikko Laapas, Ilmatieteen laitos.

Klimaatti uutiskirje ilmastonmuutoksesta

Ilmastokatsaus

Ilmastonkestävän kaupungin suunnitteluopas

HINKU Kohti hiilineutraalia kuntaa

Ilmastopaneeli

 

Ilmastovisa

Oppimistehtäviä ilmaston­­muutoksesta

Monipuolisia tehtäviä ilmastonmuutoksesta toisen asteen opetuskäyttöön.

Avaa

 
Veden määrä

Ilmaston­muutos sekoittaa vesi­palettia

Tulvien ajankohta ja suuruus muuttuvat.

 

 

Avaa

Ajankohtaista

Pääkaupunkiseudun talvet muuttuvat nykyistä sateisimmiksi ja lämpimämmiksi ilmastonmuutoksen myötä

llmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät pääkaupunkiseudulla jo nyt muun muassa keskilämpötilan nousuna. Tulevaisuudessa pääkaupunkiseudulla on odotettavissa nykyistä sateisempia talvia ja voimistuvia rankkasateita kesäisin. Tämä käy ilmi Helsingin seudun ympäristöpalveluiden teettämistä pääkaupunkiseudun ilmastoskenaarioista.

Lue lisää

YK:n kaupunkikehityksen tavoitteet ohjaavat kohti kestävämpiä kaupunkeja

Maailman valtiot hyväksyivät YK:n kunnianhimoiset kestävän kaupunkikehityksen tavoitteet. Kaupungit tuottavat jo nyt 70 % kasvihuonekaasuista ja käyttävät 60 % energiasta, joten niiden rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä on merkittävä. YK:n tavoitteet kannustavatkin kohti energiatehokkaita rakennuksia, kiertotaloutta ja kestävää liikennejärjestelmää.

Lue lisää

IPCC vahvisti seuraavien raporttien sisältösuunnitelmat ja aikataulut

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC päätti seuraavista raporteistaan. Erikoisraportti 1,5 asteen lämpenemisen vaikutuksista ja maailmanlaajuisista päästöjen vähennyspoluista vastaa Pariisin ilmastosopimuksen pyyntöön. Toinen raportti täydentää ja päivittää ohjeistusta kansallisten kasvihuonekaasuinventaarioiden tekoon.

Lue lisää

Energiatehokkuussopimuksiin liittymässä valtaosa energiankäytöstä

Toimialakohtaiset sopimukset uusista energiatehokkuuden tavoitteista on tehty. Sopimusten tavoitellaan kattavan kaudella 2017–2025 vähintään kaksi kolmasosaa Suomen kokonaisenergian käytöstä. Sopimusten avulla eri alojen energiankäyttöä tehostetaan vapaaehtoisin keinoin. Suomessa vapaaehtoinen sopimusmenettely on osoittautunut toimivaksi käytännöksi.

Lue lisää

Talvien lauhtuminen kasvattaa riskiä metsien lumituhoille

Ilmatieteen laitoksen ja Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa kävi ilmi, että ilmastonmuutos lisää riskiä metsien lumituhoille Itä- ja Pohjois-Suomessa. Puiden latvoihin kertyvä tykkylumi voi aiheuttaa puustovaurioita ja katkoja sähkönjakelussa, kun puut kaatuvat tai taipuvat voimalinjoille. Kasvava lumituhoriski tulisi huomioida metsänhoidossa riskialueilla.

Lue lisää

Lisää uutisia Ajankohtaista-arkistossa! Avaa Ajankohtaista