Osallistu kansalaistieteen tekoon

Ilmastoon ja säähän liittyvässä tutkimuksessa on paljon tehtäviä, joiden tekeminen ei välttämättä vaadi tutkijan erikoiskoulutusta. Kansalaistieteessä kuka tahansa voi osallistua tutkimuksen tekemiseen tekemällä havaintoja, keräämällä tietoa tai esimerkiksi digitalisoimalla vanhoja arkistoja. Tehtävät soveltuvat hyvin lukioiden opetuskäyttöön.

Kansalaistieteeseen osallistuminen

Lukiolaiset ovat jo osallistuneet muun muassa revontuliaineiston koostamiseen, lumen syvyyden ja peittävyyden havainnointiin, uusien sää- ja ilmastopalveluiden kehittämiseen sekä ilmastonmuutostoimien kartoittamiseen kunnissa.

Yhteistyö toimii niin, että tutkimusaiheesta vastaava Ilmatieteen laitoksen tutkija määrittelee tutkimustehtävän, joka lukioissa sisällytetään opettajan johdolla osaksi pakollista tai syventävää kurssia. Lukiolaiset tekevät tutkimustehtäviä joko yksin tai ryhmässä. Tutkimustehtävät vaihtelevat hieman vuodenajasta ja tutkijoiden tarpeista riippuen.

Tutkimusaiheet

Tiedekasvatushanke

Ilmatieteen laitos aloitti vuonna 2014 kansalaistiedeyhteistyön lukioiden kanssa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman 5T-hankkeen (Tiedekasvatusta toisen asteen oppilaitoksissa tekemällä tutkimusta tutkijoiden kanssa) puitteissa. Hankkeessa on mukana useita kouluja eri puolilta Suomea.

Ota yhteyttä

Jos olet kiinnostunut osallistumaan kansalaistieteen tekoon, ota ensin yhteyttä Ilmatieteen laitoksen tutkija Atte Harjanteeseen, tta e.h ennajra  ΑΤΤ_fmi. if  .

 

[Sivun lyhytosoite: http://ilmasto-opas.fi/kansalaistiede]

13.10.2015 (Tuotettu opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa 5T-tiedekasvatushankkeessa)

Tuottajatahot