Viikon video

Vanhukset kärsivät monesti sään ääri-ilmiöistä muita enemmän. Haastateltavana Timothy Carter, SYKE. Video on tekstitetty suomeksi.

Klimaatti uutiskirje ilmastonmuutoksesta

Ilmastokatsaus

Ilmastonkestävän kaupungin suunnitteluopas

HINKU Kohti hiilineutraalia kuntaa

Ilmastopaneeli

 

Suomen ilmastopolitiikka kuvina

Suomen ilmastopolitiikka kuvina

Infografiikkaa Suomen ilmastopolitiikan lähtökohdista, hillinnästä ja sopeutumisesta.

Avaa

 
Vanhukset

Sopeutumis­kyky ja haavoittuvuus

Miten haavoittuvia ikääntyneet ovat ilmastonmuutokselle?

 

 

Avaa

Ajankohtaista

Sää- ja ilmastoriskejä tulisi hallita tehokkaasti

Yhteiskunnan toimivuuden ja turvallisuuden ylläpitäminen edellyttää aktiivista varautumista sään ääri-ilmiöihin. Varautumisessa tulee ottaa huomioon, että ilmastonmuutos voi muuttaa sään ääri-ilmiöitä, niiden esiintymistiheyttä ja voimakkuutta. Näin varautuminen sään ääri-ilmiöihin on myös osa sopeutumista ilmastonmuutokseen. ELASTINEN-tutkimushankkeessa tuotettiin kokonaiskuva sää- ja ilmastoriskien hallinnasta ja arvioitiin keinoja edistää näiden riskien hallintaa eri toimialoilla.

Lue lisää

Karttatyökalu havainnollistaa ikääntyneiden haavoittuvuutta ilmastonmuutokselle

Suomen väestö ikääntyy merkittävästi seuraavina vuosikymmeninä. Samaan aikaan ilmaston lämpenemisen seurauksena sään ääri-ilmiöiden voimakkuuden ja toistuvuuden odotetaan muuttuvan. Sillä voi olla merkittäviä vaikutuksia ikääntyneiden terveyteen. SYKE ja Ilmatieteen laitos ovat kehittäneet Ilmasto-oppaaseen karttatyökalun, jolla voidaan arvioida ikääntyneiden haavoittuvuutta ilmastonmuutokselle eri puolilla Suomea.

Lue lisää

Väitös: Voidaanko älytalojen avulla torjua ilmastonmuutosta?

pe 2.12. 12:00, Oulun yliopisto, Oulu

Jean-Nicolas Louis arvioi väitöstutkimuksessaan, miten älykkäät rakennukset voivat pienentää asumisen energiankulutusta ja hillitä ilmastonmuutosta. Tutkimus huomioi myös sähköntuotannossa käytetyt polttoaineet ja niiden ympäristövaikutukset. Ennen kuin älytalot voivat saavuttaa niiden todellisen potentiaalin, kodin energianhallintajärjestelmän sähkönkulutus on kuitenkin saatava pienemmäksi.

Lue lisää

Ilmastonmuutos muuttaa lintuyhteisöä myös suojelualueilla

Tuore suomalainen tutkimus osoittaa, että muutokset lintuyhteisöissä ovat yhtä nopeita luonnonsuojelualueiden sisällä kuin niiden ulkopuolella. Muutokset ovat myös edenneet ennusteiden mukaisesti. Tutkijoiden mukaan luonnonsuojelualueet kuitenkin vähentävät ilmastonmuutoksen aiheuttamia haittavaikutuksia lintuyhteisöille.

Lue lisää

Ilmastonmuutos on jo aikaistanut lintujen pesintää

Kevään keskilämpötilan noustessa 26 suomalaista lintulajia on aikaistanut pesintäänsä viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana. Tutkimuksen aineistona käytettiin lintuharrastajien havaintoja vuosilta 1961–2012. Pesintä aikaistui riippumatta siitä, oliko kyseessä muuttolintu vai Suomessa talvehtiva laji.

Lue lisää

Lisää uutisia Ajankohtaista-arkistossa! Avaa Ajankohtaista