Viikon video

Ilmastonmuutos pienentää Itämeren talvista jääpeitettä. Haastateltavana Anna Luomaranta, Ilmatieteen laitos.

Klimaatti uutiskirje ilmastonmuutoksesta

Ilmastokatsaus

Ilmastonkestävän kaupungin suunnitteluopas

HINKU Kohti hiilineutraalia kuntaa

Ilmastopaneeli

 

Suomen ilmastopolitiikka kuvina

Suomen ilmastopolitiikka kuvina

Infografiikkaa Suomen ilmastopolitiikan lähtökohdista, hillinnästä ja sopeutumisesta.

Avaa

 
Vanhukset

Sopeutumis­kyky ja haavoittuvuus

Miten haavoittuvia ikääntyneet ovat ilmastonmuutokselle?

 

 

Avaa

Ajankohtaista

Vuosi 2016 oli mittaushistorian lämpimin

Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) mukaan vuosi 2016 oli mittaushistorian lämpimin rikkoen vuoden 2015 ennätyksen. Maan ja merenpinnan maailmanlaajuinen lämpötila oli 0,83 astetta korkeampi kuin vertailukauden 1961–1990 keskiarvo. Tämä tarkoittaa lämpötilojen olleen yli asteen esiteollista aikaa korkeammalla. Myös hiilidioksidi- ja metaanipitoisuudet ilmakehässä saavuttivat uudet ennätysluvut.

Lue lisää

Ilmastopalveluiden tuottamaa tietoa halutaan tehokkaampaan hyötykäyttöön

Suomi ja koko Eurooppa voisivat hyödyntää ilmastopalveluja paremmin sekä nykytoiminnassa että varautuessaan ilmastonmuutokseen. Askel ilmastopalvelujen käytön lisäämiseen on EU-MACS-hanke, jossa analysoidaan ilmastopalvelumarkkinoiden esteitä ja mahdollisuuksia eli miksi olemassa olevaa tietoa ei hyödynnetä nykyistä enempää.

Lue lisää

Älykkäästi sijoitettu vihreä infrastruktuuri nostaa asuntojen rahallista arvoa Helsingissä

Uuden tutkimuksen mukaan kaupunkiympäristöön kannattaa rakentaa viheralueita. Kaupunkien viheralueet nostavat asuntojen rahallista arvoa noin 1–4 % neliömetriä kohden viheraluetyypistä ja sen sijainnista riippuen. Hyöty asuntojen rahallisen arvon noususta voidaan maksimoida, kun olemassa olevilla tai suunnitteilla olevilla kaupunkialueilla on niiden sijaintiin nähden oikea yhdistelmä erilaisia viheraluetyyppejä.

Lue lisää

Vuosi 2016 oli poikkeuksellisen lämmin Keski- ja Pohjois-Lapissa

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuosi 2016 oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi. Lämpötilapoikkeama pitkän ajan keskiarvoon nähden vaihteli maan eteläosan vajaasta asteesta Lapin vajaaseen kahteen asteeseen. Vuosi 2016 muistetaan myös muun muassa lämpimästä keväästä ja sateisesta kesästä.

Lue lisää

Ilmastonmuutos vaikuttaa mikrobien monimuotoisuuteen

Ilmastonmuutoksen vaikutus mikrobien biologiseen monimuotoisuuteen riippuu ympäristön laadusta. Tutkimuksessa havaittiin, että ilmastonmuutos vaikuttaa monimuotoisuuteen eniten luonnontilaisissa tai äärimmäisen muokatuissa ympäristöissä. Nämä ääripäät ovat siis herkimpiä tulevaisuuden lämpötilamuutoksille.

Lue lisää

Lisää uutisia Ajankohtaista-arkistossa! Avaa Ajankohtaista