Viikon video

Luentovideo: Tulevaisuuden talvet Suomessa. Ilmatieteen laitoksen tutkija Kirsti Jylhä kertoo, miten ilmaston­muutos vaikuttaa talviin.

Klimaatti uutiskirje ilmastonmuutoksesta

Ilmastokatsaus

Ilmastonkestävän kaupungin suunnitteluopas

HINKU Kohti hiilineutraalia kuntaa

Ilmastopaneeli

 

Kuinka lämmintä elinaikanasi?

Kuinka lämmintä elinaikanasi?

Testaa, kuinka paljon ilmasto lämpenee sinun elinaikanasi.

Avaa

 
IPCC infografiikat

Ilmaston­muutos kuvina

Tutustu IPCC:n viidennen arviointi­raportin pohjalta tehtyihin infografiikoihin.

Avaa

Ajankohtaista

Ilmastonmuutos vaikuttaa porojen hyvinvointiin

Tutkimuksessa arvioitiin lumioloja vuosisadan puolivälissä ja olosuhteiden vaikutuksia porojen hyvinvointiin. Ilmaston lämpeneminen lyhentää lumista vuodenaikaa ja vähentää lumen määrää, mikä helpottaa porojen elämää. Toisaalta suojasäät yleistyvät, ja porojen voi olla hankala kaivaa ravintoa jäisen lumen alta.

Lue lisää

Nopea ilmastonmuutos voi vaatia lajien leviämisen avustamista

Avustettu leviäminen tarkoittaa lajien tai populaatioiden siirtämistä uusille alueille aiempien käydessä ilmastonmuutoksen myötä elinkelvottomiksi. Maria Hällfors tutki väitöstutkimuksessaan, milloin laji hyötyy avustetusta leviämisestä. Tutkimuksessa selvisi, että saman lajin eri populaatiot voivat sietää muuttuneita olosuhteita hyvin eri tavoin.

Lue lisää

Raporteissa tarkastellaan jätteiden hyödyntämisen ympäristövaikutuksia

Kaksi uutta tutkimusta tarkastelee eri jätelajien hyödyntämisen ilmastonmuutos-, happamoitumis- ja rehevöi­tymisvaikutuksia. Tutkimusten mukaan biojätteen, paistorasvan ja erityisesti jätepuun hyödyntäminen energiantuotannossa olisi Suomessa kannattavaa.

Lue lisää

Rakentamisen energiatehokkuutta koskevat hankkeet osuneet hyvin maaliin

Ympäristöministeriön tilaama arviointiraportti rakentamisen energiatehokkuushankkeiden vaikuttavuudesta on valmistunut. Sen mukaan hankkeissa on onnistuttu edistämään energiatehokkaan rakentamisen ohjausta, direktiivien valmistelua ja toimeenpanoa sekä näitä koskevaa viestintää.

Lue lisää

Leudontuvat talvet muuttavat rakennusten energiantarvetta

Ilmastonmuutos vaikuttaa Suomessa jo nyt rakennusten lämmitys- ja jäähdytysenergian tarpeeseen. Vuosisadan loppuun mennessä energian kulutus vähenee tutkimuksen mukaan 20-35 %. Leudontuvat talvet aiheuttavat kuitenkin riskejä energian jakelulle.

Lue lisää

Lisää uutisia Ajankohtaista-arkistossa! Avaa Ajankohtaista