Viikon video

Tietoiskuvideo: Onko maapallo viilenemässä? Video tarkastelee väittämää, jonka mukaan maapallon ilmasto olisi lämpenemisen sijaan viilenemässä. Video on tekstitetty suomeksi.

Klimaatti uutiskirje ilmastonmuutoksesta

Ilmastonkestävän kaupungin suunnitteluopas

HINKU Kohti hiilineutraalia kuntaa

Ilmastopaneeli

 

Maapallon keskilämpötila on noussut

Mittaukset ker­tovat ilmaston muuttuvan

Maapallon ilmasto on lämmennyt, meren­pinta noussut ja jäätiköt kutistuneet.

Avaa

 
IPCC infografiikat

Ilmaston­muutos kuvina

Tutustu IPCC:n viidennen arviointi­raportin pohjalta tehtyihin infografiikoihin.

Avaa

 

! Vastaamalla käyttäjäkyselyyn autat meitä kehittämään Ilmasto-opasta. Vastaa kyselyyn

Ajankohtaista

Euroopan kasvihuonekaasupäästöjen seurantaa johdetaan Suomesta

Kasvihuonekaasujen tutkimusjärjestelmä ICOSin päämaja tulee Helsinkiin. ICOS mittaa kasvihuonekaasujen pitoisuuksia ilmassa, niiden lähteitä ja nieluja. Se on keskeinen toimija, kun seurataan koko maailman päästövähennystavoitteiden toteutumista.

Lue lisää

Euroopan metsävarat kasvavat – ilmastonmuutos tuo uusia uhkia

Euroopan metsien tila -raportti osoittaa, että metsävarat eivät ole ehtymässä vaan kasvavat vuosittain. Ilmastonmuutoksen vaikutukset täytyy kuitenkin huomioida entistä paremmin metsien käytön suunnittelussa. Ilmastonmuutos voi lisätä esimerkiksi kuivuutta sekä myrsky- ja hyönteistuhoja Euroopan metsissä.

Lue lisää

Ruoan ilmastovaikutuksia voi vähentää jopa puoleen ruokavalinnoilla

Luonnonvarakeskuksen tutkimuskoosteen mukaan oikeilla valinnoilla ruoan ilmastokuorman voi jopa puolittaa. Tehokkain keino on vähentää lihan, erityisesti naudanlihan, syöntiä ja lisätä kasvisten määrää ruokavaliossa. Ruoan ilmastokuormaa voidaan pienentää kulutusvalinnoilla tehokkaammin kuin tuotantoratkaisuilla.

Lue lisää

Saimaannorpan sopeutumista muuttuvaan ilmastoon voidaan auttaa

Saimaannorppakannan pieni koko ja ihmisen aiheuttama ylimääräinen kuolleisuus vaikeuttavat sen sopeutumista ilmastonmuutokseen. Miina Auttilan väitöstutkimuksen mukaan sopeutumista voidaan auttaa turvaamalla kannan kasvu suojelutoimin. Myös apukinosten todettiin parantavan kuuttien selviytymistä heikkoina lumitalvina.

Lue lisää

Lämpeneminen uhkaa lähteiden lajistoa

Ilmastonmuutoksen vaikutukset voivat vaarantaa pohjavesistä riippuvien ekosysteemien monimuotoisuuden. Merkittävä osa tutkituista lähteistä lämpeni tarkastelujakson aikana. Veden lämpeneminen jo muutamalla asteella voi karsia lähdeympäristöön erikoistuneita kasveja ja selkärangattomia lajeja.

Lue lisää

Lisää uutisia Ajankohtaista-arkistossa! Avaa Ajankohtaista