Viikon video

Tulvat muuttuvat ilmastonmuutoksen seurauksena. Haastateltavana Noora Veijalainen, SYKE.

Klimaatti uutiskirje ilmastonmuutoksesta

Ilmastokatsaus

Ilmastonkestävän kaupungin suunnitteluopas

HINKU Kohti hiilineutraalia kuntaa

Ilmastopaneeli

 

Suomen ilmastopolitiikka kuvina

Suomen ilmastopolitiikka kuvina

Infografiikkaa Suomen ilmastopolitiikan lähtökohdista, hillinnästä ja sopeutumisesta.

Avaa

 
Vanhukset

Sopeutumis­kyky ja haavoittuvuus

Miten haavoittuvia ikääntyneet ovat ilmastonmuutokselle?

 

 

Avaa

Ajankohtaista

Suon kehityshistoriasta voidaan päätellä ilmastonmuutoksen vaikutuksia

Eteläsuomalaisen suon kehitystä ja ilmastovaikutuksia tutkittiin sen synnystä alkaen ja havaittiin, että metaanipäästöjen ja metsäpalojen vapauttaman hiilidioksidin vuoksi suo lämmitti ilmastoa 7000 vuoden ajan. Vasta suotyypin muuttuminen sarasuosta kohosuoksi muutti ilmastovaikutuksen viilentäväksi.

Lue lisää

Muuttuva ilmasto ja vesistöjen rehevöityminen säätelevät vesilintukantoja

Talviset sääolot ja pesimäympäristön laatu vaikuttavat Suomessa pesivien vesilintujen määriin. Lyhyellä tähtäimellä lämpenevä ilmasto saattaa suosia vesilintuja, sillä leudot talvet pienentävät niiden talvikuolleisuutta. Ilmastonmuutos voi kuitenkin lisätä vesistöjen rehevöitymistä ja heikentää elinaluetta, jolloin haitta ylittää lämpimämpien talvien sorsille tuoman hyödyn.

Lue lisää

Ilmastonmuutos kuivattaa maaperää Euroopassa

Maaperän pintakerros, josta kasvit pääasiassa saavat vetensä, muuttuu tämän vuosisadan aikana kuivemmaksi lähes kaikkialla Euroopassa. Syynä tähän ovat muun muassa sademäärien väheneminen sekä kohoavat lämpötilat, jotka lisäävät veden haihtumista maasta. Kuivempi maaperä voi pienentää satoja maataloustuotannossa ja lisätä metsäpalojen ja tuhohyönteisten aiheuttamia vahinkoja metsissä.

Lue lisää

Euroopan metsätuhot ovat kasvaneet vuoden 1990 jälkeen

Kaikkein voimakkaimpien myrskyjen aiheuttamat metsätuhomäärät Euroopassa ovat kasvaneet hyppäyksenomaisesti vuoden 1990 jälkeen. Syyksi arvellaan ilmastonmuutosta. Tuulen puuskat ylittävät 42 m/s aiempaa laajemmilla alueilla. Katastrofaaliset myrskyt ovat pahentuneet erityisesti talvikuukausina, kun taas voimakkaimpien syysmyrskyjen voima on vähentynyt vuoden 1990 jälkeen.

Lue lisää

Hinku-kunnat vähentäneet ilmastopäästöjään lähes kolmanneksen kahdeksassa vuodessa

Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku) -verkoston kuntien päästöt laskivat keskimäärin 29 prosenttia vuosina 2007–2015. Eniten päästöjään vähensivät Ii, Kitee, Lieksa, Lohja ja Rauma. Merkittävin syy ilmastopäästöjen vähenemiseen on siirtyminen fossiilisista polttoaineista uusiutuvaan energiaan. Hinku-verkostoon kuuluu 36 kuntaa.

Lue lisää

Lisää uutisia Ajankohtaista-arkistossa! Avaa Ajankohtaista