Tästä osiosta löydät tietoja ilmastonmuutokseen liittyvistä tapahtumista, kuten seminaareista ja webinaareista. Tänne on koottu suomalaisten tutkimuslaitosten, yliopistojen, ministeriöiden sekä muun julkishallinnon tapahtumatiedotteita.
Kuntien ilmastojohtamisen reseptikirja julkaistaan 5.2.2020
ke 5.2. 12:30 - 16:00, Keskustakirjasto Oodi, Maijansali
Motivan #ilmastojohtajat-hankkeessa on kehitetty vertaisarvioinnin pohjalta vähähiilisyyden johtamisen reseptikirja. Ilmastojohtamisen reseptikirja tarjoilee kuntatoimijoille parhaat käytännöt, joilla vähähiilisyys tuodaan osaksi kunnan johtamista ja päätöksentekoa. Ilmastojohtamisen reseptit julkaistaan kaikkien kuntien käyttöön Parhaat reseptit kuntien ilmastojohtamiseen -tilaisuudessa 5.2.2020. Tilaisuuden järjestävät Motiva ja Ympäristötiedon foorumi.
ti 21.1. 09:00 - 17:00, Helsingin keskuskirjasto Oodi, Maijansali
Seminaari tarjoaa mahdollisuuden lisätä ymmärrystä kotimaisesta maidon- ja naudanlihantuotannosta sekä siitä, miten maidon- ja naudanlihantuotanto vaikuttavat ympäristöön ja ilmastoon. Tutkijat ja maanviljelijät esittelevät ratkaisuja päästöjen ja ympäristövaikutuksen vähentämiseen jo alkutuotannossa. Iltapäivä huipentuu paneelikeskusteluun, jossa päivän teemoja vedetään yhteen. Myös yleisö pääsee ottamaan kantaa ja osallistumaan keskusteluun.
Väitös: Ilmastonmuutoksen terveysriskeihin on varauduttava myös Suomessa
ke 21.11. 12:00, Helsingin yliopisto, Kumpulan kampus, Chemicum-rakennus
Kuumuus lisää riskiä kuolla enemmän kuin kylmyys. Auringonvalo ja ilmanpaine puolestaan vaikuttavat itsetuhoisuuteen. Nämä tiedot käyvät ilmi tutkija Reija Ruuhelan väitöstutkimuksesta, jonka tulokset voivat auttaa esimerkiksi terveydenhuoltoa varautumaan sään aiheuttamiin riskeihin.
Kansalaisille suunnattu viestintäkampanja ilmastonmuutokseen sopeutumisen keinoista käynnistyy
Ilmastonmuutos vaikuttaa monella tavalla meidän arkeemme. Ilmastonmuutos haltuun – Ennakoi, varaudu, sopeudu -viestintäkampanja jakaa tietoa ilmastonmuutoksen hillinnästä ja siihen sopeutumisesta sekä innostaa kansalaisia kehittämään ratkaisuja ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin. Kampanja näkyy sosiaalisessa mediassa tunnuksilla #ilmastonmuutoshaltuun ja #hyvänsäänaikana.
Pellon käytön optimoinnilla ratkaisuja ilmastonmuutokseen -seminaari
ma 5.2. 09:00 - 13:00, Tieteiden talo, Helsinki tai Etäseurantapiste Luken Ruukin toimipaikka tai suoratoistona netissä
Maatalouden ilmastokysymyksiin tarvitaan ratkaisuja. Muuttuvat viljelyolosuhteet, lisääntyvät sään ääri-ilmiöt ja kansainväliset velvoitteet muuttavat suomalaista maataloutta väistämättä.Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan, miten pellon käytön optimointi tuo ratkaisuja maatalouden ilmastokysymyksiin. Seminaarin järjestävät OPAL-Life ja Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle (VILMA) -hankkeet.
Näyttely esittelee ilmastonmuutoksen vaikutuksia Lapin luontoon
ke 13.9. - pe 31.8., Viikin ympäristötalo
Näyttely lmastonmuutos Lapin luonnossa – Mitä me voimme tehdä? esittelee laajasti tutkimustuloksia ilmaston lämpenemisen tämänhetkisistä vaikutuksista eläimiin ja kasveihin. Visuaalinen ja vuorovaikutteinen näyttely on suunniteltu opetukselliseksi. Se perustuu tuoreeseen tutkimustietoon ja antaa myös käytännön esimerkkejä tavoista, joilla jokainen voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään.
Väitös: Jään liikkeellä on tärkeä rooli merijääpeitteen muutosten takana
to 9.11. 12:00, Ilmatieteen laitos
Arktisen merijään pelittävyys on pienentynyt, minkä lisäksi sen paksuus ja ikä on ovat alentuneet huomattavasti. Jään keskipaksuus on alentunut jopa metrillä. Siihen on vaikuttanut merkittävästi jään kiertoliike. Jääkenttä ei liiku yhtenäisenä laattana vaan hajoaa erikokoisiksi lautoiksi. Jääkentän liikkumiseen vaikuttaa ilman lämpötila. Tutkija Annu Oikkonen on väitöskirjassaan tutkinut merijään dynamiikkaa ja sen osuutta merijään määrän ja ominaisuuksien kehitykseen.
Väitös: Metsäpalot ja tykkylumi uhkaavat Suomen metsiä tulevaisuudessa
ti 22.8. 12:00, Kumpulan kampus, Helsinki
Ilmatieteen laitoksen tutkija Ilari Lehtosen väitöstutkimuksen mukaan ilmastonmuutos vaikuttaa kahteen Suomen metsiä uhkaavaan riskiin: metsäpaloihin ja puiden raskaisiin tykkylumikuormiin. Tulevaisuudessa metsäpalojen riski kohoaa. Lumituhojen riski pienenee Etelä- ja Länsi-Suomessa, mutta idässä ja pohjoisessa se saattaa kasvaa. Ilmastollisia riskejä voidaan kuitenkin vähentää asianmukaisella metsien hoidolla.
Väitös: Feministinen näkökulma arktisen alueen ilmastonmuutokseen ja turvallisuuteen
pe 16.12. 12:00, Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Luentosali 3
Vaikka ilmastonmuutos uhkaa sekä ympäristöä että turvallisuutta, maailma on reagoinut siihen hitaasti. Välitön taloudellinen hyöty menee yhä pitkäaikaisen ekologisen hyödyn ja turvallisuuden edelle. Auður H. Ingólfsdóttir käsittelee väitöskirjassaan Islannin tilannetta. Hän lähestyy aihetta feministisen sosiaalisen konstruktivismin näkökulmasta käyttäen feminismin sekä sukupuolitutkimuksen käsitteitä ja menetelmiä.
Talviseuranta kutsuu havainnoimaan muuttuvaa talvea
Talviseuranta-kampanjassa kansalaiset keräävät havaintoja tukemaan viranomaisten seurantatietoja ja tarkentamaan kuvaa talvien muuttumisesta ilmaston lämmetessä. Kampanjassa havainnoidaan muun muassa lumen syvyyttä ja lumikuormaa, jäätymistä ja jäiden sulamista sekä talvella aktiivisia eläinlajeja. Talviseuranta sopii kaikille luonnosta kiinnostuneille ikään katsomatta.
Väitös: Voidaanko älytalojen avulla torjua ilmastonmuutosta?
pe 2.12. 12:00, Oulun yliopisto, Oulu
Jean-Nicolas Louis arvioi väitöstutkimuksessaan, miten älykkäät rakennukset voivat pienentää asumisen energiankulutusta ja hillitä ilmastonmuutosta. Tutkimus huomioi myös sähköntuotannossa käytetyt polttoaineet ja niiden ympäristövaikutukset. Ennen kuin älytalot voivat saavuttaa niiden todellisen potentiaalin, kodin energianhallintajärjestelmän sähkönkulutus on kuitenkin saatava pienemmäksi.
Väitös: Islannin vulkaaninen pöly vaikuttaa Arktiseen lumeen ja jäähän oletettua enemmän
pe 18.11. 12:00, Ilmatieteen laitos, Helsinki
Outi Meinanderin väitöstutkimuksen mukaan mustan ja orgaanisen hiilen sekä Islannin vulkaanisen pölyn hiukkaslaskeumat voivat vaikuttaa Arktiseen ilmastonmuutokseen laajemmin kuin tähän asti on ajateltu. Ohut tuhkakerros näyttäisi edistävän lumen ja jään sulamista, mutta suurempi määrä toimii eristeenä ja hidastaa sulamista.
Ilmastonmuutos nyt -kurssi alkaa avoimessa yliopistossa
ke 2.11., Avoin yliopisto, Helsinki
Haluatko oppia perusteet ilmastonmuutoksesta? Uuteen Ilmasto.Nyt -opetusmateriaaliin perustuva kurssi alkaa 2.11.2016 Helsingin yliopiston avoimessa yliopistossa. Keskeisimmät teemat ovat ilmastonmuutoksen luonnontieteelliset perusteet, hillintä sekä vaikutukset ja sopeutuminen. Kurssi on avoin kaikille eikä osallistuminen vaadi ennakkotietoja.
Ota iisisti -kampanja muistuttaa ympäristöystävällisistä valinnoista
Ruuasta on peräisin jopa viidennes kulutuksemme ilmastovaikutuksista ja miltei puolet kulutuksemme muista ympäristövaikutuksista. Ympäristöystävällinen ruokavalio ei edellytä mittavaa ruokaremonttia, vaan jokainen voi vaikuttaa omilla päivittäisillä ruokavalinnoillaan. Alkuun pääsee jo lisäämällä kasvisten ja kasviproteiinin määrää lautasella ja välttämällä ruokahävikkiä.
Ilmaston muuttuessa eri aloilla on ymmärrettävä muutoksen syy- ja seuraussuhteet. Tarvitsemme siis ilmasto-osaajien sukupolven, mutta missä ja minkälainen se on? Joukko eri alojen asiantuntijoita keskustelee aiheesta yleisön kanssa tiistaina 18.10. Tapahtumaa voi seurata myös suorana lähetyksenä verkossa.
Valtakunnallinen Energiansäästöviikko kannustaa mukaan järkevään energian ja materiaalien käyttöön eri ympäristöissä kouluista varuskuntaravintoloihin. Vinkit energian säästämiseen ja listaus viikon tapahtumista löytyvät Energiansäästöviikon verkkosivuilta.
Pohjoismaisia näkymiä maatalouden ilmastohaasteisiin
Myös Pohjoismaissa muuttuva ilmasto haastaa ruuantuotannon. Nordic Agriculture facing Climate Change -seminaarissa pohjoismaiset asiantuntijat vertailivat eri maiden tavoitteita ja maatalouden keinoja sopeutua ilmastonmuutokseen ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä.
pe 17.6. 12:00 - 15:00, Jyväskylän yliopisto, Seminaarinmäki
Ilkka Ratisen väitöksen mukaan opettajankoulutuksessa tulisi käydä läpi ilmastonmuutoksen luonnontieteellinen perusta menemättä kuitenkaan liian yksityiskohtaisiin sisältöihin. Väitöstyössä selvitettiin, miten ilmiöpohjainen tutkiva ja vuorovaikutteinen luonnontieteen opetus vaikuttaa tulevien luokanopettajien ilmastonmuutoskäsityksiin ja tapoihin opettaa ilmastonmuutosta alakoulussa.
EU:n tavoitteena on lisätä uusiutuvan energian käyttöä liikenteessä, minkä lisäksi nestemäisille biopolttoaineille on julkaistu kestävyyskriteerit. Kati Koposen väitöstutkimuksen mukaan EU:n laskentamenetelmä ei yksin riitä varmistamaan biopolttoaineiden ilmastohyötyjä ja kriteeristölle annetaan useita kehitysehdotuksia.
Väitös: Pienhiukkasten avulla mahdollista viilentää ilmastoa merkittävästi
la 9.4. 12:00, Kuopion kampus, Itä-Suomen yliopisto, Kuopio
Anton Laakson tuore väitöstutkimus osoittaa, että ilmaston lämpenemistä olisi mahdollista hidastaa tai jopa hetkellisesti pysäyttää kasvattamalla ilmakehän pienhiukkaspitoisuutta. Menetelmät eivät kuitenkaan ole vaihtoehto kasvihuonekaasuihin kohdistuville päästövähennyksille.