Kansainväliset ilmastoneuvottelut jatkuvat Bonnissa

YK:n ilmastosopimuksen alaiset neuvottelut jatkuvat Saksan Bonnissa 8.–18.5.2017. Virkamieskokouksen pääpaino on Pariisin sopimuksen toimeenpanon vauhdittamisessa.

Bonnissa jatketaan Pariisin sopimuksen säännöstön laatimista. Painopiste on päästövähennystoimien seurannan, läpinäkyvyyden ja vertailtavuuden kehittämisessä matkalla kohti vuonna 2018 tapahtuvaa Pariisin sopimuksen ensimmäistä väliarviointia. Bonnissa on määrä vauhdittaa keskusteluja päästövähennyslupausten riittävyydestä, sillä eri arvioiden mukaan nykyisten sitoumusten toteutuminen ei riitä maapallon lämpenemisen pysäyttämiseen kahteen asteeseen. Lähivuosina tarvitaan siis uusia sitoumuksia.

Bonnissa on tarkoitus sopia myös YK:n ilmastosopimussihteeristön budjetista ja työohjelmasta vuosille 2018–2019. Tämän odotetaan sähköistävän ilmapiiriä, sillä Yhdysvallat on leikkaamassa YK-järjestöjen rahoitustaan 30–60 %. Ilmastosopimuksen osalta tämä tarkoittaisi noin 1,5–3 miljoonan dollarin leikkausta.

Merkittävämpi vaikutus kohdistuu Yhdysvaltojen rooliin kehittyvien maiden ilmastotoimien sekä hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n rahoittajana. Yhdysvallat on aiemmin antanut kehitysmaiden ilmastotoimia rahoittavalle Vihreälle ilmastorahastolle (Green Climate Fund) 3 miljardin dollarin rahoituslupauksen, josta se on maksanut yhden miljardin. IPCC-työ puolestaan luo tieteellisen perustan ilmastopolitiikkaa koskevaa kansallista ja kansainvälistä päätöksentekoa varten. Tällä hetkellä Yhdysvallat maksaa 40 % IPCC:n budjetista. Rahoituksen jatkuminen näyttää hyvin epävarmalta.

Pariisin ilmastosopimuksen osalta Yhdysvalloilta odotetaan linjausta lähipäivinä.

”Pariisin ilmastosopimus pysyy voimassa riippumatta siitä, minkälaiseen ratkaisuun Yhdysvallat päätyy. Yhdysvaltojen rooli kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tulee kuitenkin pienentymään. On tärkeää, että Bonnissa jatketaan nyt työtä Pariisin sopimuksen toimeenpanemiseksi. Myös EU:n on vahvistettava ilmastojohtajuuttaan”, ilmastoasioista vastaava ministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.

Bonnin neuvottelut edeltävät marraskuussa pidettävää YK:n ilmastosopimuksen 23. osapuolikokousta. Niin ikään Bonnissa järjestettävän osapuolikokouksen puheenjohtajamaana toimii Fidži.

Lisätiedot

Ilmastoasioiden pääneuvottelija Outi Honkatukia, p. 050 341 1758, inute mi.suk inu miAΤΤ ym. if  

Ministerin erityisavustaja Jyrki Peisa, p. 050 364 0836, inute mi.suk inu miAΤΤ ym. if  

Julkaistu: 10.5.2017
Luokat: Politiikka

Alkuperäinen tiedote

Tuottajatahot