Naudat, ilmasto ja ympäristö -seminaari

Keskustelu naudan hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista käy polttavan kuumana. Mikä on naudan vaikutus ilmastonmuutokseen ja ympäristöön? Onko vaikutus erilainen kotimaisella ja ulkomaisella naudalla? Onko tutkijoilla ratkaisuja naudan ilmasto- ja ympäristörasitteen vähentämiseksi? Voiko karjankasvatuksesta ruoantuotannossa olla jopa hyötyä ilmaston ja ympäristön kannalta?

Aika: tiistai 21.1.2020 klo 09:00 - 17:00
Paikka: Helsingin keskuskirjasto Oodi, Maijansali, Kartalla

Naudat, ilmasto ja ympäristö -seminaari tarjoaa mahdollisuuden lisätä ymmärrystä kotimaisesta maidon- ja naudanlihantuotannosta sekä siitä, miten maidon- ja naudanlihantuotanto vaikuttavat ympäristöön ja ilmastoon. Tässä seminaarissa ei keskitytä kuluttajien ruokavalioihin, vaan tutkijat ja maanviljelijät esittelevät ratkaisuja päästöjen ja ympäristövaikutuksen vähentämiseen jo alkutuotannossa. Iltapäivä huipentuu paneelikeskusteluun, jossa päivän teemoja vedetään yhteen. Myös yleisö pääsee ottamaan kantaa ja osallistumaan keskusteluun.

Seminaari on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Osallistu tapahtumaan paikan päällä tai seuraa livestriimiä!

Tussitaikurit kiteyttävät tilaisuuden viestejä livekuvituksella.

Tilaisuuteen ei kerätä ilmoittautumisia. Tilaan mahtuu 150 henkeä.

Striimilinkki: https://vimeo.com/378267735.

Ohjelmarunko ja aikataulu

09.00 Nautojen ja Suomen merkitys globaalissa ruoantuotannossa – Antti Asikainen, tutkimusylijohtaja, Luke

 

Maidon- ja naudanlihantuotannon haasteet ilmaston ja ympäristön kannalta:

09.15 Kasvihuonekaasupäästöjen vähennystavoitteet – Antti-Ilari Partanen, erikoistutkija, Ilmatieteen laitos

10.00 Suomen maatalouden kasvihuonekaasupäästöt – Liisa Maanavilja, tutkija, Luke

10.30 Tauko

10.40 Naudat ja vesistöjen rehevöityminen – Perttu Virkajärvi, johtava tutkija, Luke

11.10 Maankäytön päästöt, nielut ja haasteet nautataloudessa – Kristiina Regina, tutkimusprofessori, Luke

11.40 Lounastauko (omakustanteinen)

 

Ratkaisuja nautojen aiheuttamien päästöjen ja ympäristörasituksen vähentämiseen:

13.00 Regeneratiivisen, hiiltä sitovan viljelyn käytännöt – Juuso Joona, hiiliviljelykouluttaja, Carbon Action - hanke

13.30 Hiiliviljely – karjankasvattajan näkökulma, Sakari Peltola

14.00 Lannasta hyötyjä hävikit minimoiden – Sari Luostarinen, erikoistutkija, Luke

14.30 Tauko

15.00 Genetiikka avuksi - eläinjalostuksella ympäristöystävällisempiä lehmiä – Martin Lidauer, erikoistutkija, Luke

15.30 Rehuvalintojen vaikutukset nautojen ilmastokuormaan – Marketta Rinne, tutkimusprofessori, Luke

16.00 Paneelikeskustelu, jossa mukana panelistien lisäksi yleisö ja tutkijat:

Vetäjä: Jaana Husu-Kallio, kansliapäällikkö, MMM
Panelistit: Krista Mikkonen, Ympäristöministeriö

Liisa Rohweder, WWF
Jarmo Juga, Helsingin yliopisto
Tuomo K. Kalliokoski, Helsingin yliopisto

Liisa Pietola, MTK

17.00 Tilaisuus päättyy

Tervetuloa!

Lisätietoja

Terhi Mehtiö, Tutkija, Luonnonvarakeskus, sähköposti: terhi.mehtio(at)luke.fi, puhelin: 029 5326 478

Julkaistu: 16.1.2020
Luokat: Tapahtumat, Tutkimus

Alkuperäinen tiedote

Tuottajatahot