Suomalainen Ilmastolupaus-aloite kasvoi kansainväliseksi

Suomalaisen Myrskyvaroitus ry:n kehittämä ja vuosi sitten kotimaassa käynnistetty Ilmastolupaus-kampanja sai merkittävää kansainvälistä näkyvyyttä torstaina 8.9. YK:n päämajassa New Yorkissa. Tavallisille ihmisille suunnattu globaali ilmastolupaus julkistettiin YK:n ilmastosopimuksen sihteeristön (UNFCCC) tilaisuudessa osana YK:n Climate Week -tapahtumaa.

Ilmastolupauksen julkistus osuu samaan ajankohtaan YK:n Climate Neutral Now -hankkeen ensimmäisen vuosipäivän kanssa. Climate Neutral Now on aloite, jossa valtioita, kaupunkeja, yrityksiä ja kansalaisia kannustetaan mittaamaan hiilijalanjälkeään ja kompensoimaan päästöjään ostamalla päästövähennysyksiköitä. Kansalaisia osallistava, Suomessa kehitetty Ilmastolupaus sopii erinomaisesti tähän jatkumoon. Erityisen kampanjasta tekee se, että siinä yksittäisten ihmisten antamat sitoumukset saavat aikaan muutosvoiman. Valtioiden ja eri instituutioiden toimien rinnalle tarvitaan myös Ilmastolupauksen kaltaisia vapaaehtoisia aloitteita.

”Kansalaisten merkitys ilmastomuutoksen hillitsemiselle on suurempaa kuin yleensä uskotaan. Suomessa tehtyjen selvitysten (SYKE 2009 ja Gaia 2016) mukaan kansalaisten rooli Suomen kaltaisen maan päästöjen vähenemiselle voi olla kymmeniä prosentteja”, toteaa Climate Leadership Councilin toiminnanjohtaja ja Myrskyvaroitus ry:n hallituksen jäsen Jouni Keronen.

Idea Ilmastolupaukseen lähti siitä, kun maat, kaupungit ja yritykset olivat tehneet erilaisia ilmastolupauksia ja -tavoitteita, mutta yksittäisen kansalaisen vaikutusmahdollisuuksia ei näkynyt. Nyt ilmastolupauksen on antanut jo noin 2 000 suomalaista, joiden joukossa muun muassa presidentit Martti Ahtisaari, Tarja Halonen ja Sauli Niinistö sekä maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

”Toivon, että mahdollisimman moni henkilö ja organisaatio Suomessa tekisi ilmastolupauksen ja miettisi, miten sitä voitaisiin viedä eteenpäin omassa lähipiirissä tai organisaatiossa”, Keronen vetoaa.

Ilmastolupauksen kehittänyt Myrskyvaroitus – Storm warning ry kannustaa jäseniään tekemään vastuullisia valintoja omassa elämässään. Ilmastolupauksen käyttämä hiilijalanjälkilaskuri on kehitetty Suomen ympäristökeskuksessa (SYKE). Ympäristöministeriö ja Sitra tukevat aloitetta.

YK:n tiedote kansainvälisestä Ilmastolupauksesta

Jätä oma Ilmastolupauksesi täällä

YK:n Climate Neutral now -portaali

Julkaistu: 23.9.2016
Luokat: Työkalut

Alkuperäinen tiedote

Tuottajatahot