Liikennesuunnittelu - Ratkaisuja

Lisää uusi ratkaisu!

Lisää oman kuntasi hillintä- tai sopeutumisratkaisu Ilmasto-oppaaseen!

Pietarsaaressa kehitetty pikkukaupunkiin soveltuva joukkoliikenne

Pietarsaaressa on vuodesta 1998 toiminut Vippari-palvelulinja, joka noutaa asiakkaat tilauksesta kotoa. Joukkoliikenteen suosiminen yksityisautoilun sijaan pienentää liikenteestä aiheutuvien kasvihuonekaasupäästöjen määrää.

© Pietarsaaren kaupunki

Perustiedot

Toteuttajataho: Pietarsaaren kaupunki
Sijainti: Pietarsaaren kaupunki

Joukkoliikennettä asiakkaan ehdoilla

Pikkukaupungeissa julkinen bussiliikenne ei usein kerää tarpeeksi asiakkaita, jotta toiminta olisi liiketaloudellisesti kannattavaa. Pietarsaaressa asia on ratkaisu kehittämällä palvelulinja, jossa liikennöi viisi tilauksesta kotiovelle saapuvaa bussia. Vippari alkoi kolmevuotisena EU-hankkeena, jossa testattiin bussiliikenteelle kutsuja välittävää tietokoneohjelmaa. Hyväksi havaitut ohjelma ja kutsuliikennejärjestelmä jäivät sittemmin kaupungin vakinaiseen käyttöön. Palvelu on Pietarsaaren ainut joukkoliikennejärjestelmä.

Bussilla pääsee ovelta ovelle

Vipparin ajoreitit rakentuvat asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Viimeistään tuntia ennen toivottua kyytiä asiakas soittaa välityskeskukseen ja kertoo mistä, milloin ja mihin haluaa matkustaa. Tiedot syötetään tietokoneohjelmaan, joka laskee, minkä bussin reittiin asiakkaan toiveet parhaiten soveltuisivat. Joskus aikoja joudutaan sovittelemaan. Tietokonejärjestelmä myös ohjaa autoja oikeaan osoitteeseen ja auttaa välttämään tarpeetonta ajoa. Siten ajo on taloudellista eikä polttoainetta kulu turhaan. Ilman matkan tilanneita asiakkaita bussi ei myöskään kulje eikä näin aiheuta turhia kasvihuonepäästöjä.

Bussi liikennöi arkisin kello 7–17. Joukkoliikenne on kaikille avointa ja lippujen hinnat ovat aikuisilta 3 ja lapsilta 1,5 euroa. Kyytiin mahtuu kerrallaan 15 matkustajaa, ja siihen on matalan lattian ansiosta mahdollista nousta esimerkiksi pyörätuolilla tai rollaattorilla. Palvelu onkin suunniteltu vastaamaan eri matkustajaluokkien tarpeita.

Joukkoliikenteen kasvava suosio vähentää ilmastopäästöjä

Pietarsaari on päättänyt panostaa hankkeeseen, ja siihen käytettiin verovaroja 350 000 € vuonna 2012. Valtion tukea saatiin 20 000 €. Bussilipputulot menevät autoja liikennöivälle Ekman-yhtiölle.

Linjaa käytetään esimerkiksi työmatkoihin ja kaupungin kuljetuspalveluihin. Kuljetuspalveluun oikeutettu matkustaja maksaa matkasta omavastuuosuuden, mutta jäljelle jäävä hinta on huokeampi kuin taksiseteleitä käytettäessä. Linja helpottaa myös ikääntyvien ihmisten liikkumista ja tukee heidän kotona asumistaan.

Palvelu on vuosien varrella kasvattanut suosiotaan ja asiakasmatkojen määrä on jo yli kolminkertainen aloitusvuoteen nähden. Vuonna 2012 Vipparilla matkusti noin 44 000 matkustajaa. Voidaankin arvioida, että palvelu on auttanut vähentämään ilmastolle haitallisempaa yksityisautoilua. Vippari on palkittu Kuntaliiton vuonna 2012 järjestämässä Paikallisten Ilmastotekojen Suomi -kilpailussa.

 

14.6.2013 (Artikkeli on tuotettu EAKR-osarahoitteisessa ILKKA-hankkeessa.)

Lisätietoa

Europe’s Information Society – Thematical Portal: Services for Intelligent Transport Systems (englanninkielinen kuvaus Pietarsaaren projektista)

Pietarsaari > Liikenne > Joukkoliikenne

Suomen Kuntaliitto: Kutsuohjausperiaatteella toimiva joukkoliikenne. Paikallisten ilmastotekojen Suomi. Ilmastoteon tiedot

Pulkkinen, A. 4.5.2012. Jyväskylä, Lieto ja Pietarsaari palkittiin ilmastoteoistaan. Kuntatekniikan foorumi

Muita kutsuliikennepalveluja:

Lappeenrannan kaupunki: Palvelulinjat Lappeenrannassa

Helsingin seudun liikenne: Kutsuplus (kutsubussipalvelu)

Uusia pikkubusseja Kutsuplus-liikenteeseen - Helsingin seudun liikenteen (HSL) uutinen 27.5.2013

Yhteystiedot

Yhteyshenkilö: Kehityskoordinaattori Christina Lind-Kangas
Puhelin: 040 727 9420