IPCC:n 6. arviointiraportin osaraportin 1 infografiikat kuvaavat ilmastonmuutoksen luonnontieteellistä taustaa
Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC julkaisi elokuussa 2021 kuudennen arviointiraporttinsa ensimmäisen osan, joka keskittyy ilmastonmuutoksen luonnontieteelliseen taustaan. Ilmatieteen laitos ja ympäristöministeriö ovat tuottaneet raportin keskeisimmistä viesteistä suomenkielistä infografiikkaa eli kuvia, jotka ovat vapaasti median ja kansalaisten käytettävissä.
Huom. Kuvia käytettäessä lähteenä tulee mainita Ilmatieteen laitos, ympäristöministeriö ja Ilmasto-opas.fi.
Infografiikka on saatavilla kokonaisen PDF-tiedoston lisäksi yksittäisinä kuvina PNG-muodossa. Yksittäisen kuvan avaaminen suuremmaksi tietokoneen selaimessa: klikkaa kuvaa oikealla hiirennäppäimellä ja valitse ”Avaa uudessa välilehdessä”.
Kaikki infografiikat yhtenä PDF-tiedostona
Yksittäiset infograafit PNG-tiedostoina
Kuva 1. Maapallon keskilämpötila on noussut 1,1 astetta esiteolliseen aikaan verrattuna, ja ihmisten toiminta on aiheuttanut tästä lähes kaiken. 1,5 asteen lämpenemisen taso saavutetaan 2030-luvun alkupuolella kaikissa skenaarioissa.
Kuva 2. Ilmastonmuutos näkyy maalla, merissä ja ilmakehässä. Jo tapahtuneet muutokset jatkuvat, ja osa niistä jatkuu peruuttamattomasti tulevien vuosisatojen tai tuhansien ajan.
Kuva 3. Muutokset ilmastojärjestelmässä ovat ennennäkemättömän laajoja ja nopeita.
Kuva 4. Nettonollapäästöt täytyy saavuttaa vuosisadan puoliväliin mennessä.
Kuva 5. Lämpenemisen riskit ja vaikutukset kertautuvat ilmaston lämmetessä. Vahinkoa aiheuttavia sääilmiöitä esiintyy sitä useammin, mitä enemmän maapallon keskilämpötila nousee.
Video: Ilmastonmuutos nyt: IPCC:n kuudennen arviointiraportin viestit
Lähde: Ilmatieteen laitoksen YouTube-kanava.
Video IPCC-raportin kansallisesta julkistamistilaisuudesta
Ilmatieteen laitos: IPCC:n ilmastoraportin kansallinen julkaisutilaisuus Tiedekulmassa 9.8.2021.
Lähteet: [1]