Pääkaupunkiseudulla on koottu paikkatietopohjainen tietovaranto hiilivarastojen ja niiden muutoksesta

Ratkaisu

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) toteuttamassa selvityksessä tuotettiin paikkatietopohjainen tietovaranto neljän pääkaupunkiseudun kaupungin alueiden hiilivarastoista. Suurimmat hiilivarastot sijaitsivat metsäalueilla ja suojelualueilla, etenkin turvemailla. Tietovaranto tukee kokonaisvaltaisten ja kestävien hiilitoimien suunnittelua.

Suunnitteluratkaisun kuvaus

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) toteuttamassa selvityksessä tuotettiin paikkatietopohjainen tietovaranto neljän pääkaupunkiseudun kaupungin alueiden hiilivarastoista. Tulosaineisto kuvaa kasvillisuuteen sekä viheralueiden maaperään varastoituneen hiilen määrää sekä vallitsevaa hiilivarastojen vuotuista muutosta ja sijoittumista kaupungeissa.

Lähdeaineistona hyödynnettiin paikkatietomuotoisia metsävaratietoja. Aineiston luokittelun lähtökohtana käytettiin kansallisia viheralueiden hoitoluokituksia, ABC-viheraluehoitoluokitusta sekä RAMS-kunnossapitoluokitusta siltä osin kuin tietoja oli saatavilla.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien hiilivarastojen suuruuden ja vuotuisen muutoksen kannalta merkittäviä olivat eri hoitoluokkien absoluuttiset ja suhteelliset osuudet tarkastelualueen pinta-alasta. Suurimmat hiilivarastot sijaitsivat metsäalueilla (kuva 1) ja suojelualueilla, etenkin turvemailla. Seuraavaksi suurimmat hiilivarastot olivat avoimilla viheralueilla, erityisesti peltojen maaperässä ja pienimmät hiilivarastot vastaavasti rakennetuilla viheralueilla.

Kuva 1. Pääkaupunkiseudun suurimmat hiilivarastot sijaitsevat metsäalueilla, joiden merkitys hiilensidonnassa korostuu muihin viheralueisiin verrattuna myös hiilinielujen näkökulmasta. Kuva: Pixabay.

Mitä ratkaisulla saavutetaan?

Tietovaranto tukee kokonaisvaltaisten ja kestävien hiilitoimien suunnittelua, jossa otetaan huomioon eri viheralueiden ja viherrakenteiden erilaiset arvot sekä kasvillisuuden että maaperän merkitys hiilitaseelle.

Tarkistuslista

  • Huomioi, että saatavilla oleva lähtöaineisto on riittävän laadukasta.
  • Ota huomioon hiilinielujen ja varastojen hoidon pitkäjänteisyys erityisesti metsäalueiden osalta.
  • Rakennetussa ympäristössä hiilitoimia kannattaa puntaroida myös kunnossapidon näkökulmasta.

Mahdolliset ristiriidat toteutuksessa

Metsäalueiden osalta on tärkeää tiedostaa metsien luonnollisen vaihtelun merkitys sekä ikääntyvien metsien kasvun taantuminen ja siten luonnollisen hiilipoistuman kasvu. Toisaalta tämänkaltaiset metsät ovat tärkeitä myös niiden tarjoamien luonto- ja virkistysarvojen vuoksi.

Haittavaikutusten minimoimiseksi metsien hiilivarastojen ja -nielujen hoito on nähtävä pitkäjänteisenä prosessina. Rakennetussa ympäristössä on puolestaan kiinnitettävä huomiota siihen, mitä erilaiset ohjeistukset, vakiintuneet toimintatavat ja -käytännöt merkitsevät hiilivarastojen ja hiilensidonnan näkökulmasta. Esimerkiksi viheralueisiin kohdistuu jatkuvasti erilaisia toimia, jotka liittyvät esimerkiksi alueiden kunnossapitoon.

[1], [2]

  • Simosol Oy, Ramboll Oy & Tapio Oy 2021. Selvitys pääkaupunkiseudun hiilinieluista ja -varastoista. Loppuraportti. Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä. 50 s. [Viitattu 22.3.2024] https://julkaisu.hsy.fi/selvitys-paakaupunkiseudun-hiilinieluista-ja--varastoista.html
  • Tikkakoski, P., Leppänen, S., Mela, H., Luhtala, S., Hildén, M., Mikkola, M., Kühn, T., Naumanen, H., Ahonen, S., Haapala, A., Lilja, S., Tuomenvirta, H., Drebs, A. & Votsis, A. 2024. Kohti ilmastokestävää kaupunkisuunnittelua: Opas ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen edistämiseen alueidenkäytön suunnittelussa, kaavoituksessa ja rakentamisessa. Suomen ympäristökeskuksen raportteja, 18/2024, Helsinki. 204 s. http://hdl.handle.net/10138/576343