Tampereen kasvikattolinjaus edistää viherkattojen rakentamista

Ratkaisu

Tampereella tehty viherkattolinjaus edistää viherkattojen rakentamista julkisella ja yksityisellä sektorilla. Viherkatoilla voidaan saavuttaa useita hyötyjä. Ne voivat toimia hiilinieluina, viivyttää hulevesiä, viilentää ja eristää rakennuksia sekä edistää luonnon monimuotoisuutta.

Suunnitteluratkaisun kuvaus

Tampereen kasvikattolinjauksessa on asetettu yhteiset tavoitteet kasvikattojen suunnittelulle, toteuttamiselle ja ohjaamiselle. Linjauksessa on määritelty kasvikattojen tarve sekä toimet kasvikattojen edistämiselle kaupungin omissa kiinteistöissä ja yksityisessä rakentamisessa.

Linjauksen yhteydessä selvitettyjä toimenpiteitä olivat:

  • Kasvikattojen laatutavoitteiston laatiminen alueittain toteutetaan paikkatietopohjaisesti yleiskaavoituksen osana.
  • Kasvikattoja koskevien määräysten ja laatutavoitteiden määrittely asemakaavoituksessa.
  • Kasvikattojen määrän ja pinta-alan seuranta toteutetaan osana rakennusvalvontaa.
  • Kasvikattojen toteuttaminen kaupungin hankkeissa tehdään linjauksen mukaisesti.
  • Vihreän infrastruktuurin teema pilotoidaan tontinluovutuskilpailuissa. Kasvikattotietoa korostetaan ja jaetaan.

Mitä ratkaisulla saavutetaan?

Koska kaupunkien kattopinta-ala on merkittävä, voidaan kasvi- ja viherkatoilla saavuttaa monia hyötyjä. Parhaimmillaan monitoiminnalliset viherkatot muodostavat hiilinieluja sekä tukevat hulevesien hallintaa sitomalla ja viivyttävämmällä sadevettä. Samalla ne toimivat lämpöeristeenä talvella ja viilentävät rakennusta helteellä. Lisäksi viherkatto edistää kaupunkiluonnon monimuotoisuutta (kuva 1) tarjoten elinsijan uhanalaisillekin lajeille . Viherkatot voivat myös vaimentaa melua ja tarjota hyvinvointia edistävän levähdys- tai kohtaamispaikan sekä mahdollisuuden kaupunkiviljelylle. Viherkatot edistävät siten moninaisia sosioekonomisia ja ympäristöllisiä hyötyjä.

Kuva 1. Monilajisilla viherkattoratkaisuilla voidaan lisätä luonnon monimuotoisuutta kaupungeissa. Kuva: Pxhere.

Viherkattoja suunniteltaessa on tärkeää alusta alkaen määritellä ratkaisujen toiminnalliset tavoitteet, sillä ne vaikuttavat tarvittaviin rakenteisiin, kasvualustapaksuuteen ja -tyyppiin sekä kasvillisuuteen. Tärkeää on huomioida myös materiaalien kotimaisuus ja kestävyys, jotta esimerkiksi ilmasto- ja ympäristötavoitteet saavutetaan.

Tarkistuslista

  • Onko pohjana käytetty rakennustiedon mukaisia suunnitteluohjeita?
  • Onko otettu huomioon kasvukerroksen paksuus, kasvien peittävyys, kerroksellisuus ja monimuotoisuus?
  • Miten lajit ja materiaalit on valittu, ovatko ne kotimaisia ja kestäviä?
  • Onko viherkatot edellytetty kaavamääräyksissä, ja tontinluovutusehdoissa?
  • Onko asemakaavassa säädetty viherkattojen ja kasvillisuuden laadusta ja kasvualustojen vahvuudesta?

Mahdolliset ristiriidat toteutuksessa

Viherkattojen suunnittelussa on tärkeää tehdä yhteistyötä esimerkiksi hulevesien hallinnasta ja viheralueiden ylläpidosta vastaavien tahojen kanssa, jotta ratkaisuilla voidaan saavuttaa merkittäviä hyötyjä. Viherkattojen suunnittelussa tarvitaan runsaasti myös rakennusteknistä asiantuntemusta, jotta ratkaisut voidaan sovittaa eri elinkaaren vaiheissa oleviin rakennuksiin ja infrastruktuuriin.

[1], [2], [3]

  • Tampereen kaupunki. 2023. Tampereen kasvikattolinjaus. Yhdyskuntalautakunta, kokous 10.10.2023. [Viitattu 22.3.2024] https://tampere.cloudnc.fi/fi-FI/Toimielimet/Yhdyskuntalautakunta/Kokous_10102023/Tampereen_kasvikattolinjaus
  • Mesimäki, M., Jauni, M., Kyrö, K., Hagner, M., Lettojärvi, I., Niemi-Kapee, J., Suonio, T., & Lehvävirta, S. 2020. Lajirunsautta katoille: Voiko luonnon monimuotoisuutta rakentaa? Julkaisussa: Mattila, H. (toim.). Elämän verkko: Luonnon monimuotoisuutta edistämässä: 178–195. http://hdl.handle.net/10138/327555
  • Tikkakoski, P., Leppänen, S., Mela, H., Luhtala, S., Hildén, M., Mikkola, M., Kühn, T., Naumanen, H., Ahonen, S., Haapala, A., Lilja, S., Tuomenvirta, H., Drebs, A. & Votsis, A. 2024. Kohti ilmastokestävää kaupunkisuunnittelua: Opas ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen edistämiseen alueidenkäytön suunnittelussa, kaavoituksessa ja rakentamisessa. Suomen ympäristökeskuksen raportteja, 18/2024, Helsinki. 204 s. http://hdl.handle.net/10138/576343

Tuottajatahot

  • Sisältö on tuotettu EU:n LIFE-ohjelman osarahoittamassa LIFE17 IPC/FI/000002 LIFE-IP CANEMURE -hankkeessa.