Tuulisuus- ja pienilmastoselvitykset auttavat huomioimaan lämpösaarekeilmiön suunnittelussa
Tuulisuus- ja pienilmastoselvityksessä tunnistetaan haasteita tuulisuuden ja ilman vaihtuvuuden kannalta suunnittelukohteessa. Tampereen Hiedanrannan asemakaavassa selvitys tehtiin, jotta suunnittelussa voitiin ehkäistä lämpösaarekeilmiötä kaava-alueella.
Suunnitteluratkaisun kuvaus
Tampereen Hiedanrannan (kuva 1) pohjoiskortteleiden asemakaavassa on huomioitu lämpösaarekeilmiö toteuttamalla tuulisuus- ja pienilmastoselvitys. Selvityksen tavoitteena oli selvittää kaava-alueen lämpöviihtyvyyteen vaikuttavia tekijöitä. Pienilmasto-olosuhteita arvioitiin UTCI-mallinnuksen (Universal Thermal Climate Index) avulla, joka sisältää arvion lämpösaarekeilmiön vaikutuksesta. Mallinnuksen lähtötietoja olivat:
- ilman lämpötila
- ilman kosteus
- tuulen nopeus
- keskisäteilylämpötila.
Mitä ratkaisulla saavutetaan?
Selvityksen avulla voitiin tunnistaa kaupunkikehitykselle haasteellisimpia paikkoja ja siten esittää suunnitteluratkaisuja tuulisuus- ja pienilmasto huomioiden. Parempi ilmanvaihtuvuus lieventää lämpösaarekeilmiötä ja parantaa usein myös ilmanlaatua. Samalla se vähentää lämpösaarekkeen aiheuttamaa lämpöstressiä, josta koituu terveyshaittoja etenkin haavoittuvimmille ryhmille, kuten vanhuksille ja kroonisista sairauksista kärsiville. Kaupunkitilan viihtyisyys myös paranee katuilman vaihtuvuuden myötä. Vaikutusten saavuttamiseksi on tärkeää huomioida, että pienikin muutos täydennysrakentamisessa voi vaikuttaa alueen ilmavirtauksiin tai varjoisuuteen.
Tarkistuslista
- Onko kaupunkirakenteiden ulottuvuuksien vaikutukset paikallisiin ilmavirtoihin ja ilman vaihtuvuuteen huomioitu?
- Onko rakentamista punnittu kokonaisvaltaisesti sää- ja ilmastoriskit huomioiden?
- Onko lämpösaarekeilmiön lieventämiseen pyritty vaikuttamaan myös viheraluesuunnittelulla?
Mahdolliset ristiriidat toteutuksessa
Tuulisuuden ja pienilmaston selvittäminen kaupunkirakenteessa voi olla haasteellista, sillä siihen vaikuttavat monet tekijät, kuten katujen suunta ja taivaan näkyvyyskerroin.
Tuottajatahot
Sisältö on tuotettu EU:n LIFE-ohjelman osarahoittamassa LIFE17 IPC/FI/000002 LIFE-IP CANEMURE -hankkeessa.