Vantaan Kivistössä asemakaavan ilmastovaikutuksia arvioitiin ekotehokkuuslaskurilla
Vantaan Kivistön Lumikvartsi-asemakaavan ilmastovaikutuksia arvioitiin kaavoituksen ekotehokkuuslaskuri KEKOn avulla. Arvioinnissa tarkasteltiin etenkin puurakentamisen ja energiatehokkuuden vaikutuksia kaavan ilmastovaikutuksiin. Esimerkkilaskennan perusteella perusteella kasvihuonekaasupäästöjä voidaan pienentää puurakentamisella sekä suosimalla uusiutuvia energialähteitä.
Suunnitteluratkaisun kuvaus
Vantaan Kivistössä sijaitsevan Lumikvartsi-asemakaavan (kuva 1) ilmastovaikutuksia arvioitiin kaavoituksen ekotehokkuuslaskuri KEKOn avulla. Arvioinnissa tarkasteltiin erityisesti puurakentamisen ja energiatehokkuuden vaikutuksia kaavan ilmastovaikutuksiin vertailemalla kahta erilaista suunnitelmavaihtoehtoa.
Perusvaihtoehdossa alue rakennetaan betonirakenteisena, jossa rakennusten energiatehokkuus perustuu matalaenergiatasoiseen kaukolämpöön. Toisessa vertailuvaihtoehdossa alue rakennetaan puurakenteisena, jossa rakennusten energiatehokkuus on passiivitasoa ja lämmitysenergiasta puolet kaukolämpöä ja puolet maalämpöä. Vaihtoehtojen asukasmäärä, rakennusten kerrosala ja työ-paikkamäärä on asetettu laskennassa yhtäläisiksi.
Mitä ratkaisulla saavutetaan?
Laskennan perusteella esimerkkikohteen kokonaisekotehokkain vaihtoehto perustuu luonnonvarojen käyttöön ja kasvihuonekaasupäästöjen määrään, jotka ovat vähäisempiä vaihtoehdossa 2. Huomattavin ero syntyy rakennusten energiankulutuksesta sekä rakentamisesta ja rakennusten kunnostamisesta.
KEKO-esimerkkilaskelman perusteella kasvihuonekaasupäästöjä voidaan pienentää puurakentamisella sekä uusiutuvien energialähteiden suosimisella. Myös vihertehokkuudella on laskennassa myönteinen vaikutus ilmastonmuutoksen hillintään. Lisäksi laskenta huomioi yhdyskuntarakenteen laajenemisen joukkoliikennepalvelujen ja raideliikenteen vaikutusalueella sekä palvelujen saavutettavuuden.
Tarkistuslista
- Mitä ilmastokestävyyden osa-alueita suunnittelukohteessa on mahdollista kehittää? Huomioi teemojen monikerroksellisuus ja järjestä tarvittaessa useampia työpajoja.
- Pohdi kenelle yhteistyöskentely on suunnattu ja huomioi osallistujien tarpeet toteutuksessa esimerkiksi saavutettavuuden näkökulmasta.
- Huolehdi, että osallistujilla on mahdollisuus perehtyä työpajan tarkoitukseen ja tavoitteisiin.
- Varaa riittävästi aikaa työskentelylle ja keskusteluille. Erilaiset kartat toimivat keskustelun tukena. KEKO-laskentaa varten on saatavilla riittävästi tietoa eri suunnitteluvaihtoehdoista. Arviointi on hyödynnettävissä myös muissa suunnitteluvaiheissa ja laskentatapa on yhteneväinen suunnittelun eri tasoilla.
Mahdolliset ristiriidat toteutuksessa
Päästölaskelmien avulla voidaan tehdä arvio päästöjen suuruusluokasta eri suunnitteluvaihtoehdoilla. Tulokset ovat kuitenkin suuntaa antavia, eikä kaavan käytännön toteutus koskaan täydellisesti vastaa suunnitelmaa.
Tuottajatahot
Sisältö on tuotettu EU:n LIFE-ohjelman osarahoittamassa LIFE17 IPC/FI/000002 LIFE-IP CANEMURE -hankkeessa.