Helsingin Malmin alueellinen viherkerroin tunnistaa viheralueiden hyötyjä
Viherkerrointyökalu auttaa tunnistamaan ja tekemään näkyväksi viheralueiden tuottamia hyötyjä. Sen avulla voidaan tuottaa teemakarttoja viherrakenteen eri tekijöistä. Työkalun käytöllä pyritään tukemaan monimuotoista, terveellistä ja ilmastokestävää kaupunkiympäristöä.
Suunnitteluratkaisun kuvaus
Ratkaisu tukee kestävää ja ekologista kaupunkisuunnittelua. Viherkerrointyökalun avulla voidaan tunnistaa laajempien alueiden, esimerkiksi kaupunginosien viheralueiden, tuottamia ekosysteemipalveluita ja hyötyjä. Sitä on hyödynnetty esimerkiksi Helsingin Malmilla (kuva 1). Alueellisen vihertoimen käytöllä pyritään saavuttamaan monimuotoista, terveellistä ja ilmastokestävää kaupunkiympäristöä.
Mitä ratkaisulla saavutetaan?
Maankäytön suunnitteluratkaisut vaikuttavasti suuresti kestävyystavoitteiden saavuttamiseen. Elinvoimaisen sini-viherrakenteen avulla myös kaupungissa voidaan mahdollistaa elintärkeiden ekosysteemipalveluiden tuotanto. Alueellinen viherkerroin tukee ekologisten prosessien ja rakenteiden huomioon ottamista osana suunnittelua. Keskeisiä tavoitteita ovat paikallisen luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ja ekologisten kiertojen huomioiminen. Kestävän suunnittelun edellytyksenä on viher- ja sinirakenteen kokonaisuuksien ymmärtäminen ja huomioon ottaminen kaikessa toiminnassa ja kaikilla suunnittelutasoilla.
Alueellisella viherkertoimella ohjataan maankäytön suunnittelun jälkeistä jatkosuunnittelua (muun muassa ratkaisujen perustelut) sekä asemakaavaratkaisuja. Tonttikohtaisella viherkertoimella niin sanotusti ulosmitataan alueellisen viherkertoimen laskelmat.
- Alueellinen viherkerroin menetelmä tuottaa teemakarttoja analysoiduista viherrakenteen pinnoista ja laatutekijöistä.
- Työkalu tekee siis näkyväksi yksittäisen viherrakenteen osan tuottamia erilaisia palveluita ja hyötyjä.
- Erityisesti alueen täydennysrakentamisen yhteydessä aluerakentamisprojektin yhteydessä keino varmistaa, että kasvavan väestömäärän käyttöön jäljelle jäävien alueitten ekologinen laatu.
- Työkalu on informatiivinen, eli sen sitovuus ei ole välttämätöntä.
Tarkistuslista
- Varmista riittävä asiantuntemus ja osaaminen työkalun käyttöön.
- Tee tarkistuslaskennat yleisten alueiden viherkerroinlaskelmien toteutumisesta suunnittelussa.
- Varmista että tieto tavoitteista ja ekologisesta toiminnallisuudesta välittyy ylläpitoon asti.
Mahdolliset ristiriidat toteutuksessa
Alueellisen viherkerroin -työkalun kehittämisen ja käyttöönoton suurimpia haasteita ovat yhteisen tahtotilan puuttuminen, työkalun työläys, resurssipula sekä soveltamiseen vaadittavan tiedon ja asiantuntemuksen suuri määrä. Työkalun kehittämisen kannalta on tärkeää edistää käytön helppoutta ja automatisointia sekä tulosten vertailtavuutta.
Lisäksi työkalun tueksi tarvitaan mittari viherrakenteen riittävyydelle sekä perusteluja osoitetuille kaavaratkaisuille. Työkalun yhtenä uhkana nähtiin se, että työkalun välittämä tieto ei siirry seuraavalle suunnittelutasoille, jolloin tuloksia ei hyödynnetä. Työkalun käyttö voi johtaa myös osaoptimointiin, jolloin ekosysteemipalvelujen kokonaisuutta ei kehitetä tasapainossa [1].
Tuottajatahot
Sisältö on tuotettu EU:n LIFE-ohjelman osarahoittamassa LIFE17 IPC/FI/000002 LIFE-IP CANEMURE -hankkeessa.